Judul : Resepi Kuih Lompang
link : Resepi Kuih Lompang
Resepi Kuih Lompang
Bahan-bahan :
- 1 1/2 cawan tepung beras (cap 3 gajah)
- 1 sudu besar tepung ubi kayu
- 1 sudu kecil air kapur
- 1/2 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir (kalo x nk manis sgt…boleh kurangkn lg)
- 2 cawan air
- 3 helai daun pandan
Hiasan di atas lompang :
- Kelapa parut yang putih
- secubit garam halus
- 1 helai daun pandan
*gaul rata kelapa parut dan garam, kukus bersama daun pandan sekejap
Cara masak :
- Satukan gula merah, gula pasir serta 1 cawan air. Masak bersama daun pandan hingga gula larut. Tapis dan sejukkan.
- Satukan tepung beras, tepung ubi kayu, air kapur dan 1 cawan air. Gaul sebati. Masukkan air gula yang disejukkan tadi dan kacau lagi hingga sebati semuanya.
- Panaskan periuk kukusan. Sendukkan bancuhan ke dalam acuan lompang dan kukus selama 10 minit atau pun sehingga masak.Pastikan air kukusan dh betul2 menggelegak dan gunakan api yg sederhana
- Angkat kuih lompang yang telah masak dan rendam separuh tenggelam dalam air biasa. Tujuannya supaya cepat sejuk dan mudah mengeluarkan lompang dari acuan.
- Keluarkan lompang dari acuan dengan menggunakan hujung sudu secara berhati-hati. Letakkan kelapa parut di atasnya.
* Sapu acuan lompang dengan sedikit minyak dan kukus sekejap acuan tersebut… sebelum memasukkan adunan supaya senang tanggal dari acuan.
Selamat mencuba semua.
Sumber: Mari Berkongsi
First Appear On Online News Malaysia
Khabar Malaysia
Demikianlah Artikel Resepi Kuih Lompang
Sekianlah artikel Resepi Kuih Lompang kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.
Anda sekarang membaca artikel Resepi Kuih Lompang dengan alamat link https://khabardarimalaysia.blogspot.com/2017/07/resepi-kuih-lompang.html