Judul : Petua Simpan Kunyit Halia Lengkuas dan Serai Supaya Sentiasa Segar Ikuti Petua Ini Supaya Simpan Sebulan Pun Masih Segar
link : Petua Simpan Kunyit Halia Lengkuas dan Serai Supaya Sentiasa Segar Ikuti Petua Ini Supaya Simpan Sebulan Pun Masih Segar
Petua Simpan Kunyit Halia Lengkuas dan Serai Supaya Sentiasa Segar Ikuti Petua Ini Supaya Simpan Sebulan Pun Masih Segar
Bahan-bahan memasak seperti lengkuas, kunyit, halia dan serai sememangnya digunakan setiap ahri dalam masakan namun bukanlah dalam kuantiti yang terlalu banyak. Jika disimpan lama, ia akan menjadi kecut dan kurang enak untuk dimasukkan ke dalam masakan.
Dah membazir kan? Jom cuba petua bagi mengekalkan kesegaran serai, halia, lengkuas dan kunyit perkongsian dari saudariMyra ARini. Semoga bermanfaat!
BAHAN-BAHAN:
- Serai
- Lengkuas
- Kunyit
- Halia
- Bekas berpenutup
- Air bersih
CARA-CARA:
1. Bersihkan bahan-bahan masakan diatas. Kemudian masukkan ke dalam bekas.
2. Masukkan air bersih dengan secukupnya. Tutup bekas.
3. Simpan di dalam peti ais. Tukar air dua minggu sekali. Hasilnya, bahan masakan anda akan kekal segar dalam tempoh masa yang lama.
-Pen Merah Press
Sumber: penmerahpress
First Appear On Online News Malaysia
Khabar Malaysia
Demikianlah Artikel Petua Simpan Kunyit Halia Lengkuas dan Serai Supaya Sentiasa Segar Ikuti Petua Ini Supaya Simpan Sebulan Pun Masih Segar
Anda sekarang membaca artikel Petua Simpan Kunyit Halia Lengkuas dan Serai Supaya Sentiasa Segar Ikuti Petua Ini Supaya Simpan Sebulan Pun Masih Segar dengan alamat link https://khabardarimalaysia.blogspot.com/2017/07/petua-simpan-kunyit-halia-lengkuas-dan.html