Cara Nak Menjimatkan Masa Memasak Dengan Teknik Masak & Simpan Lauk Frozen

Cara Nak Menjimatkan Masa Memasak Dengan Teknik Masak & Simpan Lauk Frozen - Hallo sahabat Khabar Malaysia, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Cara Nak Menjimatkan Masa Memasak Dengan Teknik Masak & Simpan Lauk Frozen, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel Khabar, Artikel Malaysia, Artikel Malaysia Today, Artikel News, Artikel Terbaru, Artikel Update, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Cara Nak Menjimatkan Masa Memasak Dengan Teknik Masak & Simpan Lauk Frozen
link : Cara Nak Menjimatkan Masa Memasak Dengan Teknik Masak & Simpan Lauk Frozen

Baca juga


Cara Nak Menjimatkan Masa Memasak Dengan Teknik Masak & Simpan Lauk Frozen

Perkongsian daripada Cik Puan S Kamalinda Lynn, cara nak menjimatkan masa memasak. Dengan cara menyiapkan terlebih dahulu lauk-pauk dan difrozenkan.

Ini cara saya masak untuk ibu ~ Frozenkan!

Oleh kerana saya selalu tak dapat sediakan juadah tengah hari (samada masak atau beli) kerana kerja, saya terpaksa guna inisiatif begini. Cari 1 masa yang sesuai dan masak untuk bekalan 1 minggu terus. Nah, kasi penuh icebox! Ibu pilih je nak makan lauk apa.

Mulanya ibu memang kurang setuju dengan cara ni tapi bila saya buat juga dan ajar dia cara penyediaannya, sekarang dia pula senaraikan lauk untuk saya siapkan (I ok jer)

Bukan ibu tak mampu masak sendiri lagi, tapi kesian tengok dia habiskan masa kat dapur dari muda sampai tua ni.. haih!

Kelebihannya

* Sekarang banyak masa sikit untuk rehat sebab tak perlu ‘bersilat’ kat dapur hari-hari. Tinggal tumis sayur atau celur ulam jer.

* Dalam masa 3 setengah jam untuk siapkan semua ni. Jimat masa sesangatlah kalau nak dibandingkan setiap hari masuk dapur.

Cara ni juga bagus dan mudahkan untuk budget beli barangan basah. Beli barang ikut senarai sebab dah tau nak masak apa.

~ayam black pepper~kari tongkol~lemak cili api ayam~lemak cili api telur~pindang selar~asam pedas jenahak~paprik ayam~sambal sotong~ sambal telur rebus~masak kicap ayam~tomyam seafood sayur~taucu lemak jenahak~

Panduan Penyediaan & Memanaskan Lauk-pauk Frozen

Saya hanya sediakan seperti masak biasa sahaja. Tetapi saya cuma masak serentak sekali pelbagai jenis

1. Rancang menu untuk dimasak

2. Beli bahan masakan mengikut kesesuaian menu

3. Oleh kerana masakan Melayu menggunakan bahan asas yang lebih kurang sama maka, lebih memudahkan proses masakan tersebut. Contoh bahan asas tumis ialah bawang merah, bawang putih, halia, serai, kunyit hidup. Maka, penyediaan ini boleh dilakukan serentak.

4. Masak juadah seperti biasa namun penggunaan sayur adalah terbatas. Saya hanya guna sayur lobak merah dan bunga kobis sahaja itupun masukkan di waktu hampir siap supaya nanti bila proses reheat tak lembik sangat.

Lauk pauk boleh masak macam biasa, kecuali sayur half cooked.

5. Simpan dalam bekas yang sesuai, lebih baik letakkan label supaya tahu jenis masakan apa untuk setiap bekas. Dah beku nanti memang tak boleh cam. Letak tarikh juga.
6. Cara panaskan saya memang suruh ibu panaskan atas api atau kukus sahaja. Keluarkan dari bekas plastik dan panaskan dalam kuali atau bekas pengukus.

7. 1 bekas, 1 lauk memang makan untuk sekali makan sahaja. Jadi portionnya memang kecil. Untuk lauk tengah hari, 2 orang makan sahaja.


Nota

Simpan Di peti beku (freezer). Maksimum boleh tahan sampai 3 bulan, Tapi biasanya saya 1-2 minggu dah habis.

sumber 


First Appear On Online News Malaysia

Khabar Malaysia


Demikianlah Artikel Cara Nak Menjimatkan Masa Memasak Dengan Teknik Masak & Simpan Lauk Frozen

Sekianlah artikel Cara Nak Menjimatkan Masa Memasak Dengan Teknik Masak & Simpan Lauk Frozen kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Cara Nak Menjimatkan Masa Memasak Dengan Teknik Masak & Simpan Lauk Frozen dengan alamat link https://khabardarimalaysia.blogspot.com/2017/07/cara-nak-menjimatkan-masa-memasak.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :